Välkommen med dina angripna äpplen

Vi märker en tendens till att många har drabbats av angripna äpplen i år. Det verkar som att Rönnbärsmal har varit i farten runt Sundsvallsområdet och även en bit upp efter kusten mot Härnösand med omnejd.
Detta är såklart inte så kul eftersom det ofta orsakar en del följdverkningar. Bland annat ramlar äpplena ner i större utsträckning än om de inte påverkats av skadedjur. Dessutom får svamp, eller Monilia som det heter, lättare fäste i frukten.
Frukt som har börjat blivit brun och som har Monilia mustar vi inte men frukt som har angripits av Rönnbärsmal anser vi går fint att göra must av. Så här dags på säsongen har den lilla larven krupit ur äpplet, så det finns ingen insekt kvar. Skär man i äpplet kan man se små tunna gångar.
Under många år har vi gjort must med äpplen som angripits av Rönnbärsmal utan att vi på något sätt kan märka vare sig smak- eller hållbarhetsförändringar. Färgen på musten påverkas inte heller som vi kan se.
Därför är du välkommen med dina ”maskätna” äpplen.

Såklart finns det en uppsjö av olika skadedjur. Äppelvecklare är en annan insekt som inte är önskvärd. Mer om den i ett annat innlägg.