Vilken mustningshelg!

Ja, då har vi mustat färdigt för den här helgen. Verkligen spännande eftersom förpackningarna har tagit slut. Trots denna brist har alla som bokat en tid fått sina äpplen mustade. Några har fått tänka om och några har ordnat egna kärl. Men till slut är alla nöjda ändå.

Om vi på ett enkelt sätt kategoriserar äpplen i sommar-, höst-, och vinteräpplen så är det hög tid för höstäpplen. Sommarens tidiga sorter som blir mjuka snabbt är i det närmaste helt överspelade. Det går helt enkelt inte att pressa musten ur dessa. Bättre går det med de hårdare höstäpplena som både är gott söta och knaprigt hårda. Det blir ren och klar must av sådana äpplen.

Lördagen bjöd på strålande väder och många trevliga kundmöten. Och idag, söndag, har det varit lika fint väder och ännu fler musteribesökare. Vi har även pressat päron idag vilket gick alldeles utmärkt. Det gäller att inte låta päronen bli för mogna, då blir det bara mos och ingen juice. Väldigt gott! Vi har också mustat äpple tillsammans med aroniabär. Spännande! Det blev rätt så lyckat. Kunden hade fryst bären innan för att få bort den beska smaken. Färgen på musten blev enastående.